Kawa Zoegas Skanerost - recenzja kawy

Szwedzka kawa Zoegas Skanerost debiutująca na polskim rynku, to jedna z ulubionych mieszanek Skandynawów, którzy bardzo lubią i piją dużo kawy na co dzień. Jej nazwa Zoegas Skanerost pochodzi od nazwiska brazylijskiego kupca, który przywiózł do Szwecji mieszankę ziaren z Afryki Wschodniej i Brazylii, otwierając tutaj w 1918 roku palarnię aromatycznej i mocnej kawy.

Charakterystyka kawy Zoegas Skanerost

Mocny, czekoladowo-orzechowy aromat kawy Zoegas Skanerost spowodował, że jest ona jedną z cenionych przez kawoszy na całym świecie mieszanek. Ciemno palone ziarna są grubo mielone, dzięki czemu po otwarciu opakowania natychmiast czujemy ten specyficzny zapach, jednocześnie pobudzający i przynoszący uczucie odprężenia. Mają niski stopień kwaskowatości, przez co osoby, które nie gustują w tego typu smaku, mogą wyjątkowo docenić Zoegas Skaneros.

Jak podawać kawę Zoegas Skanerost?

Pakowane hermetycznie, próżniowo pakowane kawy Zoegas Skanerost dostępne są w ziarnach, a także w formie zmielonej. Warto jednak zawsze zaopatrzyć się we własny młynek do kawy, to bowiem świeżo zmielone ziarna dają przede wszystkim ten fantastyczny aromat i smak. Precyzyjny proces palenia ziaren mieszanki Zoegas Skanerost powoduje, że zaparzona z nich kawa jest wyjątkowo mocna. Świetnie będzie więc pasować na dobre rozpoczęcie intensywnego dnia w formie espresso. Zapach czekolady i orzechów dobrze skomponuje się jednak także z mlekiem lub śmietanką w formie latte lub cappuccino wypijanego dla odprężenia w godzinach popołudniowych.

 

Recenzję przygotowano przy współpracy sklepu z kawą w Bielsku-Białej (www.kawawokulskiimport.pl)