Piekarnia Bielsko

Moda na samodzielne przygotowywanie produktów, dotarła również do kuchni. Przygotowuje się własnoręcznie jogurty, wędliny i sery. Wiele osób decyduje się zmierzyć z samodzielnym upieczeniem chleba. Niektórzy uważają, że jest to trudna sztuka, inni, że nic niemożliwego. Najlepiej sprawdź to sam.

Z czego składa się chleb?
Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna, ponieważ zależy od rodzaju chleba, który chcemy upiec. Najczęściej jest to mąka, woda, sól oraz aktywator, którym najczęściej są drożdże lub zakwas. Zakwas jest zdrowy, jednak przy zastosowaniu drożdży chleb przygotowuje się dużo szybciej, prościej i ma on neutralny smak. Wybierając drożdże powinniśmy zdecydować się na świeże, zamiast ich suchego odpowiednika. Można przy pieczeniu chleba wykorzystywać również sodę. Nie jest ona popularna i chyba żadna polska piekarnia nie stosuje jej przy wypieku chleba. Jednak w domu, na użytek domowy można jej użyć, szczególnie przy pieczywie typu soda bread. Wracając do mąki, to tutaj również wybór mamy ogromny i w zależności od rodzaju pieczywa, który chcemy uzyskać. Nie można zapominać o dodatkach do chleba. Dodajemy je do ciasta lub posypujemy nimi powierzchnię chleba przed upieczeniem. Zależnie od naszych upodobań mogą to być nasiona słonecznika, dyni, czarnuszki lub sezam czy mak. Przystępujemy do pieczenia. Po skompletowaniu składników musimy pomyśleć o odpowiednim naczyniu do wyrabiania ciasta. Wystarczy duża miska z tworzywa. Niektórzy wyrabiają chleb mikserem lub w maszynie do wypieku chleba. Przygotowane składniki powinny mieć taką samą temperaturę. Drożdże aktywujemy poprzez rozpuszczenie ich w letnim mleku z dodatkiem odrobiny cukru. Mąkę przed użyciem powinniśmy przesiać, w celu jej napowietrzenia oraz pozbycia się ewentualnych zanieczyszczeń. Składniki mieszamy początkowo drewnianą łyżką, a później rękami. Wyrabianie powinno zajmować, co najmniej kilka minut, a im dłużej trwa tym ciasto będzie pulchniejsze. Sól oraz inne składniki dosypujemy dopiero pod koniec wyrabiania. Wymieszane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i pozwalamy drożdżom działać. Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy ponownie, formujemy bochenki i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w domowym piekarniku, trzymając się wytycznych podanych w przepisie. Pieczenie chleba w warunkach domowych, nie jest trudne. Wystarczy przygotować dobrej jakości składniki i kierować się wskazówkami, by móc cieszyć się własnoręcznie upieczonym, świeżym chlebem.

Opracowanie: Piekarnia Bielsko